Kubki smakowe są bardzo ważne, bo dają przyjemność z jedzenia

708 0

Każdy człowiek uwielbia różne smaki. Niektórzy z nas są szczególnie wrażliwi na pewne smaki, jak na przykład na smak kwaśny lub słony. Lecz najwięcej osób jest wrażliwych na smak gorzki i słodki. Wrażliwość ta uwarunkowana jest genetycznie i dlatego u każdego jest inna.

Smaki czujemy dzięki kubkom smakowym. Gdy kubki smakowe są uszkodzone, to osoba nie odczuwa żadnego smaku. Jest to swoisty horror i osobista tragedia dla tej osoby. Tragedia, która wpędza w depresje i nasuwa nawet myśli samobójcze. Bo jedzenie, to przecież jedna z największych przyjemności w życiu człowieka, którą cieszymy się kilka razy dziennie. A tu nie czuje osoba żadnego smaku. Spożywa posiłki, lecz każde pożywienie jest nijakie w smaku. Jest to bardzo niemiłe, stresujące, gdyż człowiek obawia się tego, że dolegliwość pozostanie mu na zawsze i ciągle pożywienie będzie dla niego, jak przysłowiowa trawa. Czyli pozbawione jakiegokolwiek smaku. Takie przypadki choć rzadko, lecz się zdarzają. Dobrze, że najczęściej po jakimś czasie ożywają kubki smakowe i wracają smaki.

Kubki smakowe pobudzane są przez związki chemiczne znajdujące się w pokarmach. Dzięki kubkom smakowym możemy delektować się smakiem potraw, co sprawia nam wielką przyjemność. Przykładem na to może być fakt, że cieszymy się na samą myśl zbliżającego się przyjęcia, gdyż będziemy mieli okazję spróbować mieszanki wielu smaków zawartych w serwowanych pokarmach. Dziś nie cieszymy się z tego powodu, że na przyjęciu będzie dużo jedzenia, gdyż tego na co dzień nam nie brakuje. Dziś nasze kubki smakowe są tak rozwinięte, że cieszymy się, że wypróbujemy nowe smaki. Chodzi tu o połączenie smaków ze sobą i stworzenie innej mieszanki smakowej niż te, które już znamy. I to w przyjęciu jest dla nas najciekawsze.

Kubki smakowe są receptorami smaków u wszystkich ssaków, a w tym u człowieka. Rozmieszczone są one na języku, podniebieniu, górnej części przełyku, w nabłonku gardła i nagłośni. Liczba kubków smakowych u osoby dorosłej wynosi około 10, 000. Wiele z nich po kilku dniach ulega zniszczeniu. Lecz natychmiast w ich miejsce pojawiają się nowe kubki smakowe. Oprócz tego każdy kubek smakowy posiada około 50 receptorów. Każdy z receptorów odpowiada za każdy z pięciu smaków. Receptory są to wyspecjalizowane komórki lub narządy zmysłowe, które odbierają informacje z otoczenia.

Mamy kilka rodzajów smaków. Jest smak słodki, smak kwaśny, smak słony, smak gorzki i smak tak zwany umami od 2000 roku uznawany za piąty smak. Smak umami jest smakiem kwasu glutaminowego i znajduje się w produktach takich, jak mięso, ryby, pomidory, orzechy, brokuły, czy grzyby. Nie jest jeszcze pewne, czy do listy smaków nie dojdzie jeszcze szósty smak, którym jest smak tłusty.

Każdy człowiek ma inne preferencje smakowe, lecz mimo to jednak coś nas wszystkich łączy. A mianowicie to, że wszyscy lubimy jeść zazwyczaj to, co nie jest dla nas zdrowe i nam szkodzi. Nie lubimy natomiast produktów lub potraw, które nam kiedyś zaszkodziły. Gdyż, źle nam się kojarzą takie danie lub produkt i natychmiast wywołują w nas negatywne emocje. Nasz smak kształtują także emocje, stres, nerwy. Gdy się denerwujemy mamy niemalże wszyscy smak na słodycze. Na predyspozycje smakowe ma także wpływ nasza przeszłość i smaki z dzieciństwa. Ulubiona potrawa, którą gotowała mama lub babcia. Albo znienawidzony tran, czy sok z kwaszonej kapust, który jako dziecko trzeba było pić codziennie na apetyt.

A nasze smaki wpływa nawet to, co jadła nasza mama będąc z nami w ciąży. Jeżeli ona coś lubiła, to i my przepadamy za taką potrawą, czy pojedynczym artykułem spożywczym.

Dodaj komentarz